ZILELE CULTURII URBANE la” Uzina de apă”-Suceava-ediția a IV-a 2015 cu tema: PATRIMONIUL ARHITECTURAL ROMÂNESC DIN AFARA GRANIȚELOR ȚĂRII


    În perioada 07-09 august 2015 se va desfășura evenimentul Zilele Culturii Urbane ediţia a IV-a  la aniversarea a 100+3 ani a fostei ”Uzine de apă” cu tema: PATRIMONIUL ARHITECTURAL ROMÂNESC DIN AFARA GRANIȚELOR ȚĂRII.
          Tematica abordată anul acesta se va axa pe problematica identificării, protejării și valorificării patrimoniului arhitectural românesc din afara granițelor țării, patrimoniu cultural definit ca produs al comunităților românești din foste teritorii românești sau constituite pe teritoriile altor state în diverse conjuncturi istorice.
          Se are în vedere în special patrimoniul din Ucraina (Bucovina de Nord) și Republica Moldova, țări care se învecinează cu județele constituente ale filialei Nord-Est (Suceava - Botoșani), din Bulgaria (Cadrilater) și din țările mai îndepărtate în care există comunități românești. Există suficiente exemple care arată că în anumite situații, mai ales în perioade cu regim totalitar, acest patrimoniu a fost defavorizat şi neglijat în raport cu patrimoniul comunității majoritare, suferind degradări și deformări. În cadru general s-ar putea pune problema asupra modului în care respectul pentru arhitectură crează premiza unei convețuiri bazate pe respect reciproc între diversele comunități etnice. Valorificarea culturală a Uzinei de apă, care este prin excelență un produs al comunității germane din Suceava, se dovedește un exemplu în acest sens. Aici găsiți desfășurarea evenimentului pe zile.